Fidus – Din AI-læringsassistent i Det Finurlige Univers
Fidus: Din AI-læringsassistent i Det Finurlige Univers
Fidus er skabt med den kerneopgave at bistå lærere, pædagoger og forældre med at finde de rette materialer og ressourcer til deres undervisningsmiljøer, både i skolen og derhjemme.
Fidus er samtidig en ekspert i at navigere inden for emner som pædagogik, didaktik, børns udvikling og læring, uddannelse, evaluering og feedback, undervisningsmaterialer, motivation, sprogforståelse, test og vurdering, trivsel, inklusion, praksisudvikling, undervisningsmetoder og andre relevante emner indenfor uddannelses- og læringsområdet. Med sin omfattende viden er Fidus klar til at guide og assistere med specifikke forespørgsler eller opgaver, altid med målet om at levere de mest præcise og anvendelige svar til dig.
Uanset om du er fagperson som lærer, pædagog, specialpædagog eller andet uddannelsespersonale, eller du er forældre til børn derhjemme, er Fidus designet til at berige din pædagogiske praksis med værdifuld indsigt og pædagogiske og didaktiske løsninger.
Få adgang til Fidus: Din AI-læringsassistent
– Bliv medlem af Det Finurlige Univers
Som privat medlem eller institutionsmedlem af Det Finurlige Univers får du som en del af dit medlemskab adgang til Fidus.
bliv medlem af det finurlige univers og få adgang til Fidus: Din AI-læringsassistent
Fidus: Din AI-læringsassistent
Mød Fidus: Din AI-læringsassistent i Det Finurlige Univers. Fidus er en kunstig intelligens, som er skabt og designet til Det Finurlige Univers. Med sin omfattende ekspertviden og indsigt inden for bl.a. pædagogik, didaktik, børns udvikling og læring, er Fidus klar til at hjælpe dig!
Du kan bruge Fidus som en understøttende ekspert, der med skræddersyede løsninger og værdifuld viden kan lette din forberedelse som fagperson og udvikle samt styrke din praksis. Fidus kvalificerer dit læringsrum; hvad enten du er lærer, pædagog eller forælder.
Hvorfor vælge at blive medlem af Det Finurlige Univers og få adgang til Fidus?
Effektiviser og spar tid på din forberedelse som lærer og pædagog
Brug Fidus til hurtigt at planlægge årsplaner, ugeplaner og lektionsplaner, så du kan fokusere mere på undervisningen og eleverne.
Tilpas undervisningen
Fidus kan hjælpe dig med at differentiere undervisningen, så den passer til den enkelte elevs behov og læringsstil, hvilket skaber bedre læringsresultater.
Adgang til kvalitetsmaterialer
Få forslag til relevante undervisningsmaterialer og læringsaktiviteter fra Det Finurlige Univers, der er skræddersyet til dine lektioner.
Inspiration og nye idéer til din praksis
Med Fidus får du løbende nye ideer og inspiration til din undervisning, så du kan skabe en engagerende og varieret læringsoplevelse for dine elever – hele tiden.
FAQ til Fidus – AI-læringsassistent i Det Finurlige Univers
Fidus er en avanceret AI-læringsassistent, designet til at støtte lærere, pædagoger og forældre i deres daglige undervisnings- og læringsmiljøer. Ved at udnytte kraften i OpenAI-teknologien (ChatGPT) tilbyder Fidus skræddersyede løsninger og vejledninger indenfor en bred vifte af pædagogiske emner, herunder didaktik, børns udvikling og læring, samt motivation og inklusion. Fidus adskiller sig ved sin evne til at trække på en omfattende vidensdatabase samlet fra anerkendte kilder inden for uddannelsesområdet for at levere præcise, relevante og anvendelige svar. Designet som en integreret del af Det Finurlige Univers, er Fidus’ mål at berige den pædagogiske praksis ved at gøre adgangen til kvalitetsmaterialer og forskningsbaserede indsigter så enkel og effektiv som muligt for alle brugere.
For at sikre, at du får mest muligt ud af Fidus, er der nogle nøglestrategier, du kan følge. Først og fremmest, vær så specifik som muligt, når du stiller dit spørgsmål eller beskriver din forespørgsel. Jo mere detaljeret og præcis din henvendelse er, desto bedre kan Fidus forstå dine behov og levere et tilsvarende præcist svar.
For eksempel i stedet for at spørge “Hvordan kan jeg forbedre trivslen i klassen?”, kan du præcisere ved at tilføje, “Hvad er nogle specifikke strategier for at forbedre trivslen i en 5. klasse med fokus på samarbejde?”. Dette giver Fidus en klar retning og muliggør mere målrettede forslag.
Derudover, udnyt Fidus’ brede ekspertise ved at stille spørgsmål indenfor en række forskellige emner. Uanset, om det drejer sig om pædagogik, didaktik, evaluering eller andet, er Fidus designet til at tilbyde hjælp og vejledning.
Endelig, tøv ikke med at følge op på de svar, Fidus giver, med yderligere spørgsmål for dybere forståelse eller klarhed. Dette dialogbaserede tilgang sikrer, at du udnytter Fidus’ kapacitet til fulde og opnår den mest værdifulde støtte til dit specifikke behov. Ved at følge disse råd, vil du kunne interagere med Fidus på den mest effektive måde og opnå de bedste resultater.
Strategier til at få det bedste ud af Fidus:
1. Vær specifik og detaljeret i dine spørgsmål
Jo mere præcis og detaljeret dit spørgsmål er, desto lettere er det for Fidus at forstå din hensigt og levere et relevant svar. Undgå vage eller alt for brede spørgsmål, da disse kan resultere i generiske eller mindre nyttige svar.
2. Anvend klart og enkelt sprog
Selvom Fidus er avanceret, kan komplekst sprog eller fagspecifik jargon nogle gange forvirre den. Brug klar og enkel sprogbrug for at sikre, at din henvendelse er letforståelig.
3. Bryd komplekse forespørgsler ned i mindre dele
Hvis du har et komplekst spørgsmål eller emne, kan det være nyttigt at bryde det ned i mindre, mere håndterbare spørgsmål. Dette gør det nemmere for Fidus at følge med og besvare hver del effektivt.
4. Udnyt opfølgningsspørgsmål
Hvis et svar fra Fidus ikke helt dækker dit behov, eller du ønsker yderligere detaljer, så brug opfølgningsspørgsmål. Dette hjælper med at præcisere din henvendelse og kan lede til mere dybdegående og nyttige svar.
Nej, det gør den ikke. Pr. 1. marts 2023 har OpenAI (ChatGPT) præciseret, at de IKKE bruger data fra API-kald i træningen af ChatGPT. Da ChatGPT API’en er fundamentet, som vi har bygget Fidus ovenpå, betyder det, at ingen dele af dine data vil blive brugt til træningsformål af OpenAI.
Ja, Fidus er sikker at bruge. Dine data er fuldt krypterede. Fidus opererer fuldstændig selvstændig, hvilket betyder, at den ikke deler NOGEN data med andre services, selvom den er udviklet ovenpå OpenAI-teknologien (ChatGPT). Systemet gemmer en log over samtaler med Fidus, som den dataansvarlige i finurlige fif har adgang til. Vi forstår vigtigheden af din datasikkerhed og privatliv og er fuldt forpligtede til at sikre, at Fidus og dine data er sikre, fortrolige og private.
Vi værdsætter din feedback og opfordrer dig til at indsende eventuelle forslag eller kommentarer, du måtte have, via vores kontaktformular her. Du kan også sende os en mail på kontakt@finurligefif.dk. Dine input er afgørende for, at vi kan fortsætte med at forbedre Fidus og sikre, at den opfylder brugernes behov og forventninger.
Fidus er din AI-læringsassistent i Det Finurlige Univers, skabt til at hjælpe lærere, pædagoger, forældre, og andet uddannelsespersonale med at finde de rette materialer og ressourcer til deres undervisningsmiljøer. Den kan hjælpe og assistere dig indenfor fagspecifikke spørgsmål om emner såsom pædagogik, didaktik, børns udvikling, uddannelse, læring, evaluering og feedback, undervisningsmaterialer, motivation, sproglig forståelse, testning og evaluering, trivsel, inklusion, praksisudvikling, undervisningsmetoder og andre emner relateret til uddannelsesområder, som fagfolk såsom lærere, pædagoger, specialpædagoger og tilknytningspersonale arbejder indenfor.
Ja. Fortæl den om dit specifikke behov eller emnet, du arbejder med, så vil den foreslå materialer fra Det Finurlige Univers. Den kan f.eks. hjælpe med at finde undervisningsforløb, materialer til at arbejde med trivsel eller emnepakker indenfor forskellige fagområder og aldersgrupper.
Ja, absolut. Uanset, om det drejer sig om didaktiske overvejelser, strategier for inklusion eller måder at fremme trivsel og motivation på, tilbyder den vejledning og støtte baseret på den nyeste viden indenfor uddannelsesområdet. Del dit spørgsmål med den, så I kan dykke ned i emnet sammen.
Fidus baserer sine forslag på en kombination af din beskrivelse og et indgående kendskab til Det Finurlige Univers’ materialer. Den stræber efter at forstå din kontekst og behov fuldt ud for at sikre, at de materialer, den foreslår, er så relevante og nyttige som muligt.
Ja, den kan foreslå materialer for alle aldersgrupper, fra de mindste i alderen 2-4 år til udskolingsniveauet på 12-16 år. Fortæl den, hvilken aldersgruppe og emne du arbejder med, så vil den guide dig til de mest passende materialer fra Det Finurlige Univers.
Absolut! Fidus er et revolutionerende værktøj til at understøtte både hjemmeundervisning og Unschooling. For både hjemmeundervisning og Unscholling tilbyder Fidus vejledning i og anbefaling af et bredt udvalg af undervisningsmaterialer og ressourcer, der kan tilpasses efter din families undervisningsplan og børnenes læringsstile og interesser. Fidus hjælper med at identificere materialer, der dækker forskellige fagområder, og giver dig som forældre viden og vejledning til at strukturere en alsidig og engagerende plan for læringen. I forbindelse med Unschooling, hvor læringen er mere interessebasseret, kan Fidus fungere som en guide til at finde ressourcer, der matcher dit barns nuværende interesser og spørgsmål.
Ved at benytte Fidus kan du som forældre, uanset om du hjemmeunderviser og ønsker hjælp til struktur og ønsker at få viden og hjælp til, fx hvad dit barn skal lære og hvornår, eller til dig, der Unschooler, hvor du kan udforske en verden af viden, finde lige netop de materialer dit barn synes er interessant, der alle inspirerer til dybere forståelse og læring gennem legende læring.
Fidus’ enorme viden og brede dækning af emner gør det muligt for dig som forældre at skræddersy undervisningen og læringsrummet til dit barns unikke behov og interesser, hvilket er essentielt i både hjemmeundervisning og Unschooling. Med Fidus som ressource kan du sikre, at dit barns får lært det, det skal!
Fidus henter sin viden fra to hovedkilder. Den første kilde er internettet, hvor Fidus via OpenAI-teknologien (ChatGPT) har adgang til en bred vifte af informationer og data.
Den anden kilde til Fidus’ vidensdatabase består af tillærte og lagrede data og fakta. Disse er akkumuleret fra en række troværdige og autoritative kilder, herunder artikler, rapporter og andre udgivelser fra Danmarks læringsportal (emu.dk), Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd (VIVE), samt forskning gjort offentligt tilgængelig af relevante institutioner som Undervisningsministeriet, Danmarks Evalueringsinstitut, Børns Vilkår, Medierådet for børn og unge, blandt andre. Denne omfattende samling af kvalitetsdata sikrer, at Fidus kan tilbyde nøjagtige og dybdegående svar, der er baseret på velunderbygget forskning og de nyeste indsigter indenfor pædagogik og uddannelse.
Fidus er designet med en avanceret algoritme, der kontinuerligt scanner og vurderer en bred vifte af pædagogiske ressourcer og materialer for at sikre, at de anbefalinger og den viden, du modtager, er både opdaterede og relevante for dine specifikke behov. Fidus trækker på en omfattende vidensdatabase, som omfatter de seneste pædagogiske forskningsresultater, trendanalyser og praksisanbefalinger for at sikre kvalitet og aktualitet.
Vi opdaterer løbende Fidus indenfor forskellige uddannelsesområder for løbende at ajourføre dens materialebibliotek med den nyeste viden indenfor emner som pædagogik, didaktik, børns udvikling, uddannelse, læring, evaluering og feedback, undervisningsmaterialer, motivation, sproglig forståelse, testning og evaluering, trivsel, inklusion, praksisudvikling, undervisningsmetoder og andre emner relateret til uddannelsesområder, som fagfolk såsom lærere, pædagoger, specialpædagoger og tilknytningspersonale arbejder indenfor.
For at garantere relevansen af de materialer og viden, Fidus anbefaler og bruger, anvendes også brugerfeedback aktivt til at finjustere og forbedre processen. På denne måde sikres det, at Fidus’ forslag og anbefalinger konstant afspejler vores brugeres reelle behov og præferencer, hvilket gør din oplevelse så værdifuld og målrettet som muligt.
Der er implementeret en innovativ kontekstgrænsemur rundt om Fidus for at minimere denne fejl, som man eksempelvis oplever fra ChatGPT. Denne funktion etablerer en streng grænse omkring Fidus’ svar, så den prioriterer den data, vi fra finurlige fif har tillært den. Alle generelle eller urelaterede internetdata er effektivt minimeret. Det kan dog ikke helt undgås, at Fidus, qua dens oprindelse fra OpenAI (ChatGPT), hallucinerer og opfinder links, for eksempel, der ikke eksisterer. I takt med teknologien bliver bedre, forsvinder denne fejl også gradvist.
Fidus bruger primært konteksten, som leveres af de dokumenter og sitemaps, vi fra finurlige fif har uploadet og lært den, til at generere svar. Baseret på dette indhold vil Fidus, hvis den vurderer, at den ikke “kender” et svar, simpelthen indrømme det. Denne “ærlighed” begrænser Fidus’ mulighed for at lyve/hallucinere i et forsøg på at give et falsk eller ukorrekt svar.
Selvom den bestræber sig på at være så hjælpsom som muligt, kan der være spørgsmål, der kræver yderligere ekspertise. I sådanne tilfælde vil den anbefale dig at sende en e-mail til os på kontakt@finurligefif.dk, hvor enten Joachim, Frederikke eller Regitze står klar til at assistere dig yderligere.
Fidus har ikke evnen til at huske tidligere samtaler. Den har adgang til tidligere udvekslinger i løbet af din nuværende samtale med den for at sikre sammenhæng og sammenhængende dialog, men den gemmer ikke samtalehistorik mellem samtaler. Dens primære formål er at give information og hjælp baseret på de oplysninger, der er tilgængelige for den i øjeblikket. Dette sikrer, at hver interaktion med den er baseret på de nuværende input, den modtager, og hjælper med at beskytte dine data. Man kan derudover altid “nulstille” samtalen og slette input. Fidus har adgang til og kan huske din købshistorik samt medlemskabsstatus (privat medlem eller institutionsmedlem) for at give dig den mest skræddersyede brugeroplevelse. Dette inkluderer fx forslag til materialer baseret på de områder og fag, som du primært anvender i Det Finurlige Univers.
Fidus er udviklet som en tekstbaseret kunstig intelligens, og den har derfor ikke mulighed for at lave billeder eller tegninger. Den er designet til at levere information og vejledning gennem tekst. Dens styrke ligger i at formidle kvalitetsviden og vejledning indenfor en bred vifte af pædagogiske og didaktiske emner, så tøv ikke med at stille spørgsmål.
Som din AI-læringsassistent er Fidus udviklet til Det Finurlige Univers for at hjælpe med spørgsmål relateret til undervisning, læring, og pædagogik. Den er derudover programmeret til at undgå engagement i ulovlige, diskriminerende eller på anden måde skadelige adfærd.
Hvad kan jeg f.eks. spørge Fidus om?
Kan du anbefale nogle materialer som kan bruges til at lære mine elever i 3. klasse noget om addition i matematik?
Har du nogle tips til, hvordan jeg kan tilpasse nogle ‘påskeopgaver’ til forskellige læringsstile for børn der går i indskoling?
Kan du anbefale nogle strategier for at øge motivationen hos elever med læsevanskeligheder?
Hvilke materialer i Det Finurlige Univers har I til at støtte børns sproglige forståelse i de tidlige skoleår?
Hvad er de nyeste metoder til inklusion af børn med særlige behov i almenundervisningen?
Hvordan kan jeg anvende feedback effektivt til at forbedre elevernes læring og selvstændighed?
Hvad er de bedste praksisser for at evaluere elevers fremskridt uden brug af traditionelle prøver?
Hvilke materialer anbefales til at understøtte elevers velbefindende og mental sundhed i skolen?
Er der effektive metoder til at undervise flersprogede elever i et monolingvalt klasserum?
Se Fidus i brug – Eksempler på spørgsmål og svar
Eksempel 1
Spørgsmål: Hvordan kan jeg anvende feedback effektivt til at forbedre elevernes læring og selvstændighed?
Eksempel 2
Spørgsmål: Hvad er de nyeste metoder til inklusion af børn med særlige behov i almenundervisningen?
eksempel 3
Spørgsmål: Hvilke materialer anbefales til at understøtte elevers velbefindende og mental sundhed i skolen?