Læs med dit barn

Det er ikke for sjov, at vi dansklærere prioriterer læsning højt, ja oftest så højt, at det nærmest burde have sit helt eget fag på skemaet (det har det faktisk hos mig ssh).
Skolens absolut vigtigste opgave, foruden alle de sociale og dannelsesmæssige kompetencer, er at sørge for, at alle børn lærer at læse, forstå og anvende tekster.
Det er fundamentet for alt andet fagligt arbejde – og også fundament for den videre udvikling efter skolen.

Men .. det kan være svært!
Læsning er nemlig ikke bare at læse!

Det handler om fonologisk opmærksomhed, ordafkodning, flydende læsning, læseforståelse og læseinteresse .. ja, altså læsningens ordbog er meget længere; sagt med dansk, så er der rigtig MANGE ting, som børnene skal mestre og udvikle kompetencer i for at lykkedes med deres læsning.

Vigtigst af alt handler det om, at børnene allerede fra begyndelsen skal have mulighed for at opleve, at læsning handler om mening, glæde, betydning, budskab, oplevelse og forståelse.
Det er helt afgørende for læseudviklingen, at børnene er interesserede og aktive, at de føler glæde og lyst ved at lære, at de oplever tilfredsstillelsen ved at kunne noget, som de ikke kunne før – at de bliver bedre.

finurlige fif

Hvis du ikke kan skrive lærer på cv’et og alligevel har fordybet dig i vores finurlige tanker om læsning, så sidder du nok med sammenknebne øjne lige nu og tænker, puha!
Det kan jeg godt forstå! Dét er et arbejde at hjælpe sit barn med ikke kun at knække læsekoden men også at vedligeholde eller måske at få skabt en læselyst. Ikke desto mindre er det nok ét af de steder, hvor vi i skolen har allermest brug for jer! I behøver ikke dykke ned i sprogforståelse, fonemer og lix-tal, men vi og jeres barn/børn har brug for jer til at være deres faste læsemakker!

De fleste forældre bliver flasket op med og dagligt mindet om “Læs 20 min. med dit barn HVER dag”, men når hverdagen er fyldt med fodboldtræning, madlavning, svømning, afhentning, aflevering og små børn .. så kan 20 min. med stillesiddende børn og bøger være en fuldstændig utopisk idé.
På en god dag ender det måske med en godnathistorie eller 5 min. læsning efter en argumentations-udveksling på 20 min. med barnet.

MEN .. heldigvis er der hjælp at hente! For læsning behøver ikke være en sur tjans, en aktivitet, der kræver overtalelse og tilhørende snacks i sofaen, og det behøver bestemt ikke at være en pligt-aktivitet, som både forældre og børn kæmper sig igennem med følelsen af tvang og ØV i kroppen. Tværtimod!

Læsning kan og SKAL være en leg, der involverer, engagerer, motiverer og skaber oplevelser, minder, erfaring, fantasi og en følelse i kroppen af FEDT – lad os læse lidt mere!

For at hjælpe jer og dermed os selv (skolen), så har vi bikset tips, tricks og idéer sammen til, hvordan du som forældre kan gøre læsning til en fed aktivitet, som både i og jeres barn rent faktisk glæder sig til.
På vores hjemmeside kan i downloade filen “Læs med dit barn”, som er helt konkrete aktiviteter og tips til, hvordan du både kan læse
for og med dit barn, hvordan du kan læse, hvad du skal læse – og hvordan du kan skabe et læsestimulerende miljø derhjemme.

Inden du downloader brugsvejledningen, er det dog vigtigt, at du lige læser “bag på pakken” først. For selvom at fede og involverende aktiviteter kan gøre en forskel, så er den største forskel faktisk dig selv. Barnet spejler sig i sine forældre, og skal derfor også mødes af rollemodeller, der viser, at læsning er fedt! Det gælder både i holdning og praksis.
Derfor er det mindst lige så vigtigt, at DU læser … at DU smiler og glæder dig til, at i skal læse sammen .. at DU italesætter spændingen på det eventyr, som kan vente i bøgerne.

Derudover er det vigtigt, som med så meget andet i barnets hverdag, at skabe en struktur og ramme omkring læsningen. I stedet for, at læsning bliver en “Nå ja, skal vi lige læse en bog?”-aktivitet, så forsøg at få læsning ind som en del af hverdagen. Få et overblik over dagens og ugens gøremål og se, hvor i kan få plads til læsning. Det kan være, at man læser under morgenmad eller aftensmad – at man læser sammen inden sovetid – at man læser sammen lige inden, at maden er færdig – at man læser i bilen til/fra sport – at man læser sammen, mens man laver aftensmaden … der er mange muligheder!
Læsning kan sagtens passe IND i dagligdagens gøremål.

Hvis du ikke helt har tabt pusten, så fat mod!
Det er en proces – og det er ALDRIG for sent at starte! Nogle børn elsker at læse, andre hader det. Det er helt naturligt. Det handler om at finde netop dit barns interessefelt og lige præcis de aktiviteter og læsemåder, som gør det til en fed aktivitet. Man skal afprøve mange forskellige bøger og læsemåder .. undervejs vil i sikkert opleve en masse ØV’ere .. men når man først rammer lige dér, hvor pæren lyser, og barnet VIL, så er det absolut det hele værd. Det er heller ikke unaturligt at læselysten svinger, og at barnet i nogle perioder ikke får slugt en eneste bog – det er helt OKAY!

Læsning skal ikke være en pligt, men en LEG! Så … træk vejret dybt og forsøg igen .. tro mig, i en klasse med omkring 25 børn, så er vi mange lærere, der kæmper en uendelig kamp; bare husk
læs, læs, læs … og læs så lige lidt mere …

Vi vil også gerne sende en varm anbefaling til gruppen “20 minutter” på Facebook; en side for forældre, der giver tips/tricks til, hvordan man kan læse med sit barn.